Udgivet d. 30. maj 2022

Ukrainske Olga hjælper flygtninge på plads i Aabenraa

Ukrainske Olga Voloshyna fra Aabenraa har ved siden af sit job hos ALT-HR arbejdet hos Aabenraa Kommune med at oversætte for ukrainske flygtninge og hjælpe dem med det danske system.

 

 

Efter krigens start 24. februar er der kommet mange ukrainere til Danmark – også til Aabenraa Kommune. Derfor opstod hurtigt brug for hjælp til at få søgt om opholdstilladelser og i det hele taget med at finde ud af, hvordan tingene foregår i Danmark.

Aabenraa Kommune kontaktede Olgas arbejdsgiver for at høre, om hun havde mulighed for at hjælpe kommunen med at tolke for de ukrainske flygtninge.

”Det handler mest om at forklare emner som NemID, MitID, CPR-nummer og hvad der er anderledes her i Danmark. Jeg har også fortalt om det danske system ift. skat, banker og den slags,” fortæller Olga Voloshyna.

Hun forklarer, at man i Ukraine har noget lige som CPR, men ikke sygesikringsbevis. Så det har også været en del af de emner, hun har skullet sætte sine tidligere landsmænd ind i.

”De har haft mange spørgsmål, også om børnenes skole, om barsel, om plads i vuggestuer osv. Samtidig har de været optaget af at finde arbejde – og nogle havde faktisk allerede kontrakter på arbejde, inden de kom hertil, så de skulle have arbejdstilladelser. Det er primært i landbruget,” siger Olga Voloshyna, der også har hjulpet flygtningen med at komme til AsylSyd i Tinglev.

”I starten var det meget hårdt. Det var svært at se de små børn uden deres far. Vi ved jo ikke, hvornår de får ham at se igen. Men det har også været godt at se, hvor meget Danmark og danskerne har hjulpet med alting,” siger Olga Voloshyna.

Selv har Olga Voloshyna taget imod sin mor og andre slægtninge fra Ukraine. Hun kommer oprindeligt fra Zhytomyr, der ligger ca. 120 kilometer vest for Kyiv, men har boet i Danmark med sin mand og børn i godt 15 år. Også hendes storebror har boet mange år i Danmark.

”Det har været et par travle måneder. Jeg hører også fortsat fra mange af dem, jeg har hjulpet i starten. De skriver eller ringer, hvis de har spørgsmål,” fortæller Olga, der så småt er ved at drosle ned på arbejdet hos kommunen.

”Jeg har jo også mit fuldtidsjob hos ALT-HR. Og kommunen har fået ansat én, der kan hele dagen. Men jeg har været meget glad for, at jeg har kunne hjælpe i denne situation,” siger hun.

 

Olga Voloshyna er HR-assistent hos ALT-HR. Siden krigen i Ukraine brød ud har hun også arbejdet med at oversætte og hjælpe ukrainske flygtninge på plads i Aabenraa.