
Til dig med ansatte fra Ukraine
Det kan være svært at håndtere situationen med ansatte fra krigsramte Ukraine. Det er vigtigt at lytte og huske, at der er mange følelser i spil. Kontakt gerne ALT-HR for en snak, hvis du har spørgsmål.
Der bor og arbejder mange ukrainere i dansk landbrug, og med krig i hjemlandet er der lige nu mange følelser i spil. Nogle bliver ramt af angst og frygt for, hvad der sker med familie og venner i Ukraine, mens andre vil rejse hjem for at deltage i forsvaret af landet.
”Der er mange ting, man skal være særligt opmærksom på lige nu. Der er selvfølgelig nogle rent praktiske ting, som hvis ens ukrainske medarbejder står for at skulle rejse hjem – men der er også i høj grad de følelsesmæssige emner som den frygt og bekymring, medarbejderen kan være ramt af,” siger Dennis Calender, direktør i ALT-HR.
Han og kollegerne hos ALT-HR er vant til at håndtere konflikter af forskellig art hos landmand og arbejder målrettet for fastholdelse af medarbejdere.
Lyt, anerkend og pas på børnene
”Vi er vant til at lytte og snakke – og det er også et af de bedste råd, vi kan give lige nu. Vi kan ikke ændre situationen eller fjerne patriotismen, men vi kan hjælpe med psykiske krisehjælp. Især er det vigtigt at passe på de ukrainske familier med børn ude på bedrifterne, de skal have ekstra fokus,” siger Dennis Calender.
Tilbyder du dine ansatte en sundhedsordning, så vil der ofte være psykologhjælp tilknyttet. Det kan være værd at undersøge.
Med hensyn til de praktiske ting, som hvis en ukrainsk medarbejder har fået udrejsefrist, som ikke kan overholdes, så er der hjælp at hente hos SIRI. Medarbejderen skal hurtigst muligt ansøge om at få fristen forlænget, da der er ganske særlige forhold, der nu gør sig gældende.
Tag endeligt fat i ALT-HR, hvis du har spørgsmål.
Gode råd til håndtering af traumatiske oplevelser
- Accepter og anerkend, at det er normalt at reagere
Giv plads til de følelser og tanker, du nu engang har. Også selv om du måske synes, at de er mærkelige eller upassende. Det hjælper både at græde, rase og skælde ud. - Pas på dig selv
Når man har været udsat for en traumatisk hændelse, har man en tendens til at være ved siden af sig selv eller opleve at det var ”uvirkeligt”, hvilket kan øge risikoen for ulykker - Tal med andre om, hvordan du har det
At dele tanker med andre er en god måde at skabe en fælles forståelse for, hvad der er sket. Tillad dig selv at fortælle om det samme igen og igen, hvis du har brug for det. - Undgå at isolere dig
Vi er afhængige af hinanden for at forstå, hvad der sker omkring os. Hvis du isolerer dig risikerer, du, at det begynder at køre i tomgang eller i ring for dig. - Tag imod andres hjælp – og vær der også for dem
Drop ideen om at klare det hele selv og tag i stedet for mod hjælp og forståelse fra omgivelserne. Husk også at give personer omkring dig plads til at reagere. Vær der for hinanden.