Udgivet d. 24. maj 2023

Det gode praktikophold

Her finder du gode råd til at sørge for et godt praktikophold.

En god start giver dig som arbejdsgiver og praktikvært en mere motiveret praktikant, og sammen vil I kunne finde den rette mængde opgaver, der også er tilpas udfordrende. Der vil være behov for, at praktikanter tager del i almindelig drift meget af tiden, men hvis de også inddrages i fx besøg fra dyrlægen og andre lærerige opgaver, vil man også tage hånd om det faglige udbytte af praktikopholdet. Og bedriften vil samtidig vinde ved, at viden om dyrene bliver kendt af flere og derfor nemmere kan blive omsat til forbedringer.

Hvordan får du en praktikant godt i gang?
Mange landbrug har taget imod udenlandske praktikanter gennem årene, men når travlheden tager over i hverdagen, kan det være svært at opfylde kravene til uddannelse, som står i den kontrakt, man har indgået. Læs videre her, hvis du er praktikvært eller overvejer at blive det.

Under et nyligt afholdt introduktionskursus for internationale medarbejdere i Danmark kom flere pointer frem i forhold til at understøtte landbrugspraktikanternes gode ophold og uddannelse i Danmark. Som arbejdsgiver og praktikvært for praktikanter er det vigtigt at huske på:

  1. Hjælp eller få hjælp til det praktiske. Både for arbejdsgivere og nye medarbejdere i Danmark fylder alle de praktiske gøremål ofte rigtig meget ved opstarten af arbejdet og opholdet i Danmark. Her kan det være en god ide at gøre sig klart, hvilken hjælp, man fx kan få online og/eller via sin lokale rådgiver.  

  2. Husk sikkerheden. Mange ulykker sker i starten på ens nye arbejde og for unge mennesker. Det er derfor vigtigt, at du som arbejdsgiver tager sikkerheden for dine praktikanter alvorligt og husker at instruere i og følge op på et sikkert arbejdsmiljø. 

  3. Introducér gerne praktikanterne til andre praktikanter i Danmark. Praktikanterne er ofte interesserede i at møde andre i samme situation som dem selv. Det er derfor en god ide at hjælpe nye praktikanter til at komme i kontakt med praktikanter på andre bedrifter i Danmark. Forhør dig gerne i dit netværk om, hvor der arbejder andre praktikanter.

  4. Sociale spilleregler. Sociale spilleregler i Danmark kan være meget anderledes end i andre lande, og de kan være svære at lære at kende, når man kommer til Danmark. Det kan derfor være en god ide at få sat ord på arbejdspladsens sociale spilleregler (spiser man fx frokost sammen, siger man godmorgen, kommer man til julefrokosten, etc.?). Kan man øge forståelsen for disse spilleregler og hjælpe med kendskabet til Danmark og dansk arbejdskultur i det hele taget, så er der større sandsynlighed for, at praktikanterne falder godt til på deres nye praktiksted. 

  5. Husk at praktikanter er under uddannelse. Landbrugspraktikanter i Danmark er under uddannelse i deres hjemlande, og det er som arbejdsgiver vigtigt, at du er opmærksom på dette. Det er vigtigt, at du hjælper praktikanten til at få et fagligt udbytte af praktikken i Danmark, og at praktikanten ikke alene udfører ensformige opgaver i længere perioder uden nogen form for feedback og mulighed for faglig udvikling.

Tag gerne fat i vores rekrutteringsteam, hvis du har spørgsmål. Vi har mange års erfaring med rekruttering af praktikanter fra en lang række lande.